Maison Écrivez-nous !  

Société

Textes

Images

Musiques

  Pierre Bourdieu

 
   

sociologue énervant

 
   

 

Décès de Pierre Bourdieu :(
 

 
   

 


Pierre Bourdieu

 Een intellectuele bemoeial.




Dagblad De Limburger (Limburg-NL), vrijdag, 25 januari 2002.

 


  

De internationaal bekende Franse socioloog Pierre Bourdieu is op 71-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Parijs overleden. Bourdieu leed aan kanker. Hij was hoogleraar aan het College de France en wordt in Frankrijk beschouwd als de linkse goeroe van de intellectuelen.

Een intellectuele bemoeial

Franse politici zagen Pierre Bourdieu als lastig, omdat hij zich overal mee bemoeide. Of het nu om de beeldende kunsten, de literatuur, de media, de politiek, het openbaar bestuur of de armoede ging, over alles liet hij zijn gedachten gaan. Twee jaar geleden baarde hij opzien door te pleiten voor de oprichting van een 'Internationale van intellectuelen'.
Bourdieu kreeg bekendheid toen hij in 1964 in zijn met Jean-Claude Passeron geschreven boek Les Héritiers, les Etudiants et leurs Etudes (De erfgenamen, de studenten en hun studies) fel uithaalde naar het Franse hoger onderwijs. Daarmee kan hij als voorloper worden gezien van de studentenopstand van 1968, die president De Gaulle bijna ten val bracht. Bijna dertig jaar later koos hij met de studenten de kant van de stakers die zich tegen de plannen van de rechtse regering-Juppé voor hervorming van de sociale zekerheid keerden.

Bourdieu was afgestudeerd in de filosofie. Hij begon zijn universitaire carrière aan de letterenfaculteit van de universiteit van Algiers, de hoofdstad van Algerije, dat toen nog een Franse kolonie was. Bourdieus eerste werken gingen ook over Algerije: Sociologie de l'Algérie (1958) en Le Déracinement (De ontworteling,1964).

Zijn interesse voor Algerije bleef ook na de onafhankelijkheid van dat land bestaan. In 1993 stichtte hij een comité op ter ondersteuning van de Algerijnse intellectuelen die in het gedrang waren gekomen door de meedogenloze strijd tussen het leger en extremistische moslims.

In 1975 richtte Bourdieu de Actes de la recherche en sciences sociales op. Rond dat tijdschrift vormde zich een soort sociologische school. In 1996 keerde hij zich in zijn boek Sur la télevison (Over de televisie) tegen het grote gevaar dat het kleine scherm volgens hem betekende voor de cultuur en de democratie in de moderne westerse samenleving.

"Wat ik verdedig', zei hij in 1992 in de krant Le Monde, "is de mogelijkheid en de noodzaak van de kritische intellectueel. Er is geen effectieve democratie zonder een echt kritische tegenmacht'.
   

 


Pierre Bourdieu

       
 

   
maison   société   textes   images   musiques