Maison Écrivez-nous !  

Société

Textes

Images

Musiques

  Pierre Bourdieu

 
   

sociologue énervant

 
   

 

Décès de Pierre Bourdieu :(
 

 
   

 


Pierre Bourdieu

 Umro francuski sociolog Pierre Bourdieu.
A.O, Iskon internet d.d. (Zagreb-CRO), 25-01-2002.

 


  

edan od najutjecajnijh sociologa prošlog stoljeća i kritičar globalizacije Pierre Bourdieu umro je u srijedu u dobi od 71 godine u pariškoj bolnici Saint-Antoine nakon dugotrajne borbe s rakom.

'Dugogodišnja potraga za socijalnim kodom i tajnom svakog pojedinca je završena', piše francuski 'Le Monde', 'budući da nas je u srijedu napustio jedan od najvećih i najduhovitijih sociologa prošlog stoljeća, Pierre Bourdieu. A na njegovo glavno pitanje - kako su socijalni uvjeti utjecali na to što jesam - morat će odgovarati njegovi brojni sljedbenici'.

Pierre Bourdieu je rođen 1. kolovoza 1930. u francuskom mjestu Dengunu. Nakon studija filozofije na elitnoj visokoj školi u Parizu, 'École normale supérieure', Bourdieu je radio kao učitelj te znanstveni novak na Filozofskom fakultetu u Alžiru, kasnije u Parizu i Lilleu. Od 1981. Bourdieu je redovni profesor sociologije na renomiranom 'Collčge de France'.

No, uz profesorsko zanimanje Bourdieu je postao najpozatiji po knjizi 'La Distinction' (1979.) u kojoj analizira francusku kulturu ukusa, habitus i fine razlike među socijalnim klasama.

U svojim djelima Bourdieu se zalagao za praktično djelovanje i upotrebu tzv. racionalnih instrumenata spoznaje. Njegova vrsna opažanja temeljena su na brojnim intervjuima i pričama iz svakodnevnog života. Sva strahovanja, snovi, sudbine učenika, policajaca, kriminalaca, domaćica naposljetku se kategoriziraju i neutralno obrađuju, a rezultat je bogata paleta vrlo precizno skeniranog društva.

U devedesetima Bourdieu je zapažen po žestokoj kritici globalizacije, tržišta, medija te velikoj vjeri u neoliberalizam. Njegovi spisi 'O televiziji' prodani su u 100.000 primjeraka, a ništa lošije nisu prošle niti knjige poput 'La Misčre du monde' (1993.), 'Homo Academicus' (1984.) i 'La Noblesse d'État' (1989.).

1993. godine Bourdieu je odlikovan najprestižnijom nagradom na polju znanosti, Médaille d'or du Centre National de Recherche Scientifique (CNRS).
   


Pierre Bourdieu

       
 

   
maison   société   textes   images   musiques