Maison Écrivez-nous !  

Société

Textes

Images

Musiques

  Pierre Bourdieu

 
   

sociologue énervant

 
   

 

Décès de Pierre Bourdieu :(
 

 
   

 


Pierre Bourdieu

  Pierre Bourdieu er død.
Av Tom Egil Hverven NRK online (Oslo), Publisert 25.01.2002.

 


 

Den franske sosiologen og aktivisten Pierre Bourdieu er død. Den kreftsyke Bourdieu, som ble 71 år, døde onsdag 23. januar i Paris.

jennom kampen mot de negative sidene av globaliseringen ble Bourdieu kjent for publikum langt utenfor universitetene de siste ti årene av sitt liv. Kampen mot politisk undertrykking var en viktig drivkraft hele livet. Men det er som teoretisk nyskapende innen fransk sosiologi han først fikk et stort navn.  

Født på landsbygda

Pierre Bourdieu ble født 1. august 1930 på landsbygda ved foten av Pyreneene i Sør-Frankrike. Faren var bonde og postbud. Sønnen viste seg å være en usedvanlig begavet student, han kom inn ved eliteskolen og inngangsporten til fransk akademisk liv, École Normale Supérieur i Paris, hvor han studerte filosofi og sosiologi.

Bourdieu har beskrevet møtet med Ecole Normale som et sjokk som preget hele hans akademiske liv. Fordi han ikke var født inn i den eliten han møtte i Paris, ble Bourdieu, i likhet med ungdomsvennen Jacques Derrida, en outsider i fransk høyborgerlig offentlighet. Og han gjorde på sett og vis denne fremmedheten til et studieobjekt i sine sosiologiske arbeider.  

Sjokket i møte med eliten

Etter eksamen reiste han til Algerie og var lærer ved universitetet i Alger et par år før han kom tilbake til Paris og steg i gradene til han ble professor ved College de France fra 1982. Han publiserte over 20 bøker, og flere av dem er tilgjengelig på norsk. Blant de viktigste er "Distinksjonen" (1979, norsk utg. 1995), der han gjennom et enormt kartleggingsarbeid med dybdeintervjuer og statistikk forsøker å si noe vitenskapelig om smak.

Han finner sammenhenger mellom sosial klasse og smak/preferanser innen alt fra musikk og bøker til klær og mat. Smaken er ikke individuell (slik mange av intervjuobjektene sier), men sosial. "Den gode smaken", slik Bourdieu møtte den i Paris på 1950-tallet, er basert på utestengingen av alt som kan oppfattes som folkelig, kroppslig og sentimentalt.  

Symbolsk makt

Pierre Bourdieus arbeider er enormt innflytelsesrike, ikke bare innenfor sosiologien, men også innen humanistiske vitenskaper. De fleste studenter etter midten av 1980-tallet, har støtt på Bourdieus begreper om symbolsk og kulturell makt og kapital.

Selv møtte jeg ham på jobb sammen med Mari Lending for Kritikertorget i NRK P2, i Strasbourg på midten av 1990-tallet. Da var han i gang med å starte det internasjonale forfatterparlamentet, som blant annet er opphavet til frie byer for forfulgte forfattere, noe Stavanger var først ute med å etablere i Norge.  

Politisk aktivist

Bourdieu var en meget intens og lavmælt mann, som opptrådte med sterk og likevel tilbaketrukken selvsikkerhet i en velregissert halvannentimes direktesendt TV-debatt med blant andre Salman Rushdie og Susan Sontag i Artes-kanalen.

Senere var Bourdieu med på å grunnlegge Attac-bevegelsen i Frankrike. De siste årene har en strøm av debattbøker, blant annet om konsekvensene av globaliseringen og utviklingen av massemediene, kommet fra Bourdieus hånd.
   


Pierre Bourdieu

       
 

   
maison   société   textes   images   musiques